Boek

Johanna Kessler, We love Books – Boekenliefhebbers in woord en beeld

Boek over boekenliefde

Fotograaf Johanna Kessler (1954) werkte ruim 25 jaar als psychoanalyticus. In 2014 gooide zij het roer rigoureus om. Sindsdien is zij fulltime met fotografie bezig en doet zij de fotoacademie in Amsterdam. Haar belangstelling voor wat mensen bezielt en drijft is onverminderd gebleven. Als fotograaf maakt ze graag ‘totaalportretten’ van opmerkelijke en eigenzinnige mensen; hoe zij bezijden de massa leven. Zij kiest het liefst onderwerpen of thema’s die ook een bepaalde maatschappelijke relevantie of urgentie hebben; rondlopen met een fototoestel is niet vrijblijvend. Momenteel werkt ze aan een autonoom project.

In haar boek We love Books komen verschillende van bovengenoemde aspecten samen. In een periode van twee jaar portretteerde zij tientallen boekenliefhebbers uit Nederland en België, van 19 tot 101 jaar, en tekende zij hun verhalen op. Haar boek is een ode aan het papierenboek. Boekenverzamelingen verdwijnen steeds vaker in papiercontainers en door de overheersende digitale beeldcultuur anno 2018 wordt er zorgwekkend minder van papier gelezen, terwijl wetenschappelijk onderzoek uitwijst dat papierlezen essentiële voordelen heeft boven schermlezen. Treedt er werkelijk cultuurverlies of –verarming op, waarvoor wordt gevreesd, en is dat een reëel gevaar?

Johanna Kessler wilde dat veel verschillende mensen – ook potentieel nieuwe lezers en nieuwe boekenverzamelaars – zich aangesproken zouden kunnen voelen door We love Books. Ze heeft daarom gestreefd naar een evenwichtige leeftijdsopbouw en zich niet willen beperken tot bijvoorbeeld bibliofielen of Büchianen, of tot bekende schrijvers of alleen grote verzamelaars e.d. Die zitten er zeker ook tussen, maar minstens zo veel ruimte krijgen de ‘gewone bijzondere’ man en vrouw die toegewijd en gedreven met hun boekencollecties bezig zijn, of die nu groot, klein, heel gewoon of zeldzaam en bijzonder zijn.

Deze insteek heeft ertoe geleid dat We love Books een dwarsdoorsnede biedt wat boekenliefde in de digitale tijd anno 2018 behelst. De geportretteerden, oud en jong, breken een lans voor het tastbare boek en maken levendig invoelbaar waarom boeken begeerlijk zijn en welke betekenis het verzamelen en lezen van tastbare boeken heeft.

We love Books bevat naast de foto’s met verhalen ook vijf boeiende essays van gezaghebbende schrijvers over het raadsel van de eeuwenoude liefde voor boeken.
Michel Krielaars, chef Boeken bij NRC Handelsblad verzorgde de inleiding;
Lisa Kuitert, Hoogleraar Boekwetenschap schrijft over de psychologie van boekengekte;
Carl Haarnack, oprichter van Buku –Bibliotheca Surinamica, schrijft over de Kunst van het verzamelen;
Serge Morren, huisarts, helpt bij de bouw en inrichting van je ideale boekenkast;
Gerrit Jan Zwier, reisjournalist en schrijver, verhaalt over ‘de dood van een boekenwurm’;

Peter de Rijk, hoofdredacteur bij Uitgeverij In de Knipscheer geeft een overzicht van bibliomanie door de eeuwen heen.

Boekinfo:
Titel: We Love Books.
Subtitel: Boekenliefhebbers in woord en beeld.
Prijs: € 29,95
ISBN: 978-94-92052-43-8
Distributeur: Uitgeverij/Distributeur Wijdemeer, Leeuwarden
Vormgeving: Jacqueline Heijmerink, Werkhoven
Drukwerk en lithografie: robstolk®, Amsterdam
Bindwerk: Patist, Den Dolder
Formaat: 190×270 mm staand
Bindwijze: genaaid Zwitsers
Omvang: 160 pagina’s
Uitvoering: offset/ hardcover
Het boek is vanaf 7 februari 2018 leverbaar
Recensie-exemplaren en beeldmateriaal zijn op aanvraag beschikbaar via info@wijdemeer.nl

Recensies

NRC:

https://www.nrc.nl/nieuws/2018/03/14/kijk-en-bewonder-mijn-boekenkast-a1595624

Nederlands Dagblad:

https://www.nd.nl/cultuur/boeken/579202/een-huis-zonder-boeken-is-als-een-lichaam-zonder-ziel

Leeuwarder Courant:

https://www.dekrantvantoen.nl/img.do?id=LC-20180312-NO01026001&h=we,lov,bok&s=0.45

error: Content is protected !!